فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم تیموری *، مصطفی خوشنویس، محمد متینی زاده صفحات 377-385
    متداول ترین روش مورد استفاده در احیای جنگل، بذرکاری است که به همین دلیل، موفقیت در رویاندن بذر اهمیت ویژه ای دارد. درختان کیکم و دیوآلبالو به دلیل تحمل شرایط سخت رویشگاهی در ایجاد پوشش درختی و درختچه ای در مناطق زاگرسی و ایران- تورانی از اهمیت زیادی برخوردارند. با توجه به جوانه زنی سخت بذر های آنها، یافتن روش های مناسب برای شکستن خواب بذر اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه تاثیر باکتری های مولد ایندول استیک اسید (اکسین) و نیز تیمار های نیترات پتاسیم و اسید جیبرلیک بر جوانه زنی کیکم و دیوآلبالو بررسی شد. باکتری های مولد اکسین با روش غربالگری جداسازی شدند. بذر های جمع آوری شده پس از استریل شدن سطحی با باکتری ها تلقیح و در دمای 4 درجه سانتی گراد لایه گذاری سرد شدند. نتایج نشان داد که تیمار های میکروبی و همچنین تیمار نیترات پتاسیم باعث افزایش جوانه زنی بذر هردو گونه شد. در مورد بذر کیکم اگرچه تفاوت بین تیمار ها و کنترل معنی دار بود، در میان خود تیمار ها تفاوت معنی دار نشد. در مورد بذر دیوآلبالو تیمار های نیترات پتاسیم ppm 50000، سیتروباکتر و آلکالی ژنز تفاوت معنی داری را با کنترل و با سایر تیمار ها نشان داد. در مجموع این قابلیت وجود دارد که از تیمار های میکروبی به تنهایی یا همراه با تیمار هایی که تاثیرات زیست محیطی نامناسب ندارند، برای افزایش میزان درصد جوانه زنی بذر ها و کاهش طول مدت دوره خواب آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اکسین، باکتری های افزایش دهنده رشد، جوانه زنی، دیوآلبالو، کیکم
  • عبدالرسول بزرافکن، مهتاب پیرباوقار*، پرویز فتحی صفحات 387-401
    تحقیق حاضر با هدف بررسی قابلیت داده های سنجنده Liss IIIماهوارهIRS-P6و مقایسه طبقه بندی کننده های معمول و روش شبکه عصبی مصنوعی در تهیه نقشه تراکم تاج پوشش جنگل در شهرستان مریوان استان کردستان انجام گرفت. تصحیح هندسی داده ها با خطای RMSE کمتر از یک پیکسل (051/0) صورت گرفت. از شاخص های گیاهی مختلف و مولفه های حاصل از تجزیه مولفه های اصلی در این تحقیق استفاده شد. نقشه واقعیت زمینی نمونه ای از طریق روش تصادفی سیستماتیک با شبکه ای به ابعاد 400×250 متر و با سطح قطعات نمونه 50×50 متر تهیه شد. مجموعه باندی مناسب برای طبقه بندی به کمک نمونه های تعلیمی و با استفاده از شاخص واگرایی تبدیل شده انتخاب شد. طبقه بندی داده ها به روش نظارت شده و با استفاده از خوارزمی های متوازی السطوح، حداقل فاصله از میانگین، حداکثر احتمال و شبکه عصبی مصنوعی در ابتدا با چهار طبقه تراکمی تاج پوشش (خیلی تنک، تنک، نیمه انبوه و انبوه) انجام گرفت و صحت آن با نقشه واقعیت زمینی، ارزیابی شد. به دلیل تفکیک پذیری کم بین دو طبقه خیلی تنک و تنک، این دو طبقه ادغام شدند. در نهایت طبقه بندی با سه طبقه تراکمی تاج پوشش (تنک، نیمه انبوه و انبوه) انجام گرفت و بیشترین صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب معادل 47/78 درصد و 66/0 با روش حداکثر احتمال به دست آمد. نتایج نشان دهنده قابلیت به نسبت مناسب داده های سنجنده Liss IIIماهوارهIRS-P6 نسبت به تصاویر ماهواره هایLandsatوAsterبه کار رفته در تحقیقات پیشین در مناطق مشابه است.
    کلیدواژگان: سنجنده Liss III، شاخص های گیاهی، شبکه های عصبی مصنوعی، طبقه بندی، نقشه تراکم تاج پوشش
  • الهه مدنی مشایی*، تقی شامخی، نصرت الله ضرغام، محمدحسین جزیره ای، محمدعلی اکبری صفحات 403-417
    موضوع پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی چگونگی واگذاری امتیاز بهره برداری از جنگل های شمال ایران به شرکت کوسیس تئوفیلاکتوس روسیه تزاری و همچنین پیامدها و تاثیرات آن بر وضعیت جنگل های مورد بهره برداری است. در این تحقیق، برای اولین بار با نگاهی تاریخی، موضوع بهره برداری و تخریب جنگل ها توسط شرکت های خارجی بررسی شده است که در حقیقت گامی در جهت گسترش مطالعات میان رشته ای در حوزه مطالعات تاریخ و منابع طبیعی تجدیدشونده به حساب می آید. مسئله اصلی این تحقیق شناخت عوامل اثرگذار بر واگذاری این امتیاز و پیامدهای اقتصادی و محیط زیستی آن در چارچوب مناسبات ناکارامد و فاسد دستگاه اجرایی دولت ایران و همچنین برنامه ها و سیاست های استعماری شرکت های وابسته به نظام رو به رشد سرمایه داری غربی است. در این تحقیق از روش پژوهش تاریخی، مبتنی بر استخراج داده های لازم از اسناد دست اول تاریخی و تحلیل توصیفی این اسناد استفاده شده است. براساس یافته های این تحقیق، ناآگاهی و بی توجهی دولتمردان ایران به منابع طبیعی و همچنین نفوذ استعماری دول قدرتمند سبب انعقاد قراردادها و اعطای این امتیازها شد که بی توجهی به مفاد قراردادها از سوی دولت ایران نیز عرصه را برای این شرکت روسی در تخلف از مفاد قرارداد مهیا کرد. بهره برداری های غیر اصولی و منفعت طلبانه این شرکت خارجی از جنگل های شمال کشور، آسیب ها و تخریب های جدی ای را در پی داشت.
    کلیدواژگان: امتیازات، بهره برداری از منابع جنگلی، جنگل های خزری، دولت ایران، شرکت کوسیس تئوفیلاکتوس
  • آزاده صالحی، مسعود طبری کوچکسرایی *، انوشیروان شیروانی صفحات 419-433
  • مرضیه کاظمی، احسان عبدی*، باریس مجنونیان، حامد یوسف زاده صفحات 435-444
    گیاهان به عنوان مصالح زیستی علاوه بر داشتن قابلیت خودتجدیدی و خودترمیمی، فاقد تاثیرات منفی بر محیط زیست هستند. پوشش گیاهی در عرصه های شیبدار در فرایند فرسایش خاک و کنترل آن نقش مهمی دارد و سبب افزایش چسبندگی و بهبود پایداری خاک می شود. تاثیر گیاهان بر افزایش پایداری دامنه ها و آثار هیدرولوژیکی آنها تا حد زیادی وابسته به مقاومت کششی ریشه است و تغییرات مقاومت ریشه می تواند سبب تغییر تاثیر پوشش گیاهی در پایداری شود. هدف از این مطالعه، بررسی مقاومت کششی ریشه بلوط ایرانی و مقایسه مقادیر آن در دو فصل خزان و رویش است. به این منظور، دامنه ای نسبتا یکنواخت انتخاب و نمونه های ریشه از 5 پایه گونه بلوط به طور تصادفی جمع آوری و مقاومت کششی آنها با استفاده از دستگاه اینسترون استاندارد اندازه گیری شد. 224 آزمایش کشش موفق اجرا شد که دامنه قطری ریشه های مورد آزمایش1/0 تا 38/5 میلی متر، دامنه نیروی کشش 3/1 تا 3/411 نیوتن و دامنه مقاومت کششی 93/0 تا 85/3503 مگاپاسکال بود. رابطه قطر ریشه و نیروی کششی توانی مثبت و رابطه قطر و مقاومت کششی توانی منفی مشاهده شد. نتایج آزمون والد نشان داد که تفاوت مقاومت کششی در دو فصل معنی دار و مقاومت در فصل زمستان نسبت به تابستان بیشتر بود. قطر ریشه نیز به عنوان عامل کوواریت تاثیر معنی داری بر مقاومت کششی داشت. این پدیده می تواند نوعی سازوکار سازگاری سیستم ریشه در برابر افزایش تنش ها در خاک به دلیل کاهش نقش رویه زمینی و نیز افزایش رطوبت خاک باشد.
    کلیدواژگان: اینسترون، پایداری شیب، تاثیر فصل، مقاومت کششی، نیروی کششی
  • جواد میرزایی *، مهدی حیدری صفحات 445-456
    این تحقیق با هدف تحلیل رابطه عوامل محیطی با درصد همزیستی و فراوانی اسپور قارچ های میکوریزی همزیست با درختان بادام اجرا شد. برای این منظور در منطقه مله روته در شهرستان دره شهر استان ایلام، درختان بادام به صورت تصادفی انتخاب و از ریزوسفر آنها نمونه هایی از خاک و ریشه از عمق30-0 سانتی متری تهیه شد. نتایج نشان داد که در این رویشگاه هفت گونه قارچ میکوریزی آربسکولار شامل Glomus fasciculatum،G. intraradices، G. mosseae،G. claroideum، G. drummondi، G. caledonium و Gigaspora gigantea با درختان بادام همزیستی دارند. براساس اطلاعات حضور و عدم حضور و با استفاده از تحلیل دوطرفه گونه های شاخص (TWINSPAN) دو گروه تفکیک شدند که گونه های G. fasciculatum و G. caledonium در گروه اول و گونه های G. mosseae، G. drummondi و Gi. giganteaدر گروه دوم، بیشترین مقادیر ارزش شاخص را به خود اختصاص دادند. همچنین در طول محورهای DCA (تجزیه و تحلیل تطبیقی غیرجهت دار) نیز دو گروه قارچ تشکیل شد. گروه اول بیانگر گرادیان رس و جرم مخصوص ظاهری بوده، درحالی که گروه دوم نشان دهنده گرادیان درصد شن، ماده آلی، نیتروژن کل، عمق لاشبرگ و منیزیم بود. نتایج همچنین نشان داد که درصد کلنیزاسیون ریشه و فراوانی اسپور با نیتروژن کل، ماده آلی، پتاسیم، عمق لاشبرگ و ارتفاع درخت همبستگی مثبت، و با درصد سیلت، فسفر و جرم مخصوص ظاهری همبستگی منفی داشت.
    کلیدواژگان: بادام، زاگرس، عوامل محیطی، قارچ میکوریزی آربسکولار
  • لیلا محمدی، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، کیومرث سفیدی* صفحات 457-470
    روشنه ها نقش مهمی در استقرار زادآوری و تعیین ترکیب پوشش گیاهی در اکوسیستم های جنگلی دارند. اغلب در شیوه تک گزینی استقرار زادآوری با ایجاد روشنه هایی در پوشش تاجی پیگیری می شود. این پژوهش در بخش نم خانه جنگل خیرود نوشهر به منظور بررسی ویژگی های نهال های استقراریافته در روشنه های طبیعی و روشنه های ناشی از بهره برداری انجام گرفت. درمجموع 60 روشنه در این جنگل انتخاب و مشخصه های روشنه ها شامل مساحت و شکل برآورد و ارتباط بین فراوانی و ارتفاع نهال ها با هر یک از مشخصه های روشنه های طبیعی و روشنه های ناشی از بهره برداری آزمون شد. نتایج نشان داد در روشنه های طبیعی میانگین فراوانی نهال ها و همچنین فراوانی نهال های گونه راش رابطه معنی داری با مساحت روشنه دارند، در حالی که فراوانی نهال های بلندتر از 30/1 متر ارتباط معنی داری با اندازه روشنه نشان نمی دهند. فراوانی کل نهال ها نیز ارتباط معنی داری با شکل روشنه ها در روشنه های ناشی از بهره برداری و طبیعی دارد، همچنین گونه راش شرقی به تنهایی بیش از 90 درصد از نهال های بلندتر از 30/1 متر را تشکیل می دهد. در مقایسه روشنه های طبیعی و روشنه های ناشی از بهره برداری مشخص شد رابطه معنی داری بین استقرار نهال در اندازه های مختلف روشنه وجود دارد، بر این اساس توصیه می شود در ایجاد روشنه و برداشت درختان در شیوه تک گزینی مشخصه های ساختاری روشنه به عنوان عوامل موثر در استقرار نهال های گونه راش در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: استقرار نهال، پرکننده روشنه، روشنه، روشنه ساز
  • جواد اسحاقی راد*، پریسا غفارنژاد، عباس بانج شفیعی صفحات 471-482
    در این تحقیق عرصه جنگلکاری شده با گونه کاج سیاه (Pinus nigra) به مساحت 10 هکتار واقع در محوطه فرودگاه ارومیه مورد پژوهش قرار گرفت. برای بررسی کمی، 16 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 300 متر مربع به روش منظم تصادفی با ابعاد شبکه 50 ×50 متر پیاده شد. نوع و درصد پوشش گونه های علفی در پلات های مربعی با مساحت 100 مترمربع، در داخل همان قطعات نمونه ثبت شد. به صورت یک درمیان از بین قطعات نمونه از عمق های 10-0 و 30-10سانتی متر (خاک معدنی) نمونه خاک برداشته و مشخصه های خاکی شامل اسیدیته خاک، نیتروژن کل، کربن آلی و فسفر قابل جذب اندازه گیری شد. یک منطقه مرتعی مجاور توده جنگلکاری مذکور (منطقه شاهد) انتخاب و سه قطعه نمونه با فواصل 50 متر بر روی یک ترانسکت پیاده شد و پوشش علفی و خاک هر قطعه نمونه همانند منطقه جنگلکاری بررسی شد. از تقسیم میانگین قطر و ارتفاع درختان بر سن توده تا زمان پژوهش (40 سال)، میانگین رویش قطری و ارتفاعی سالیانه محاسبه شد. شاخص های غنای گونه ای و تنوع گونه ای هر قطعه نمونه محاسبه شد. از روش آماری t برای آزمون اختلاف بین میانگین شاخص ها و خاک در دو منطقه استفاده شد. آنالیز رسته بندی مقیاس بندی چند بعدی غیرمتریک برای بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی و ویژگی های شیمیایی خاک ناشی از جنگلکاری به کار گرفته شد. نتایج نشان داد میانگین رویش قطری و ارتفاعی به ترتیب 46/0 سانتی متر و 29/0 متر بود. غنای گونه ای و تنوع گونه ای شانون در منطقه جنگلکاری به شدت کاهش یافته است. میانگین کربن آلی و نیتروژن کل در منطقه شاهد بیشتر از منطقه جنگلکاری بود. مهم ترین عوامل موثر در پراکنش گونه های گیاهی، مشخصه نور، نیتروژن کل، کربن آلی و فسفر قابل جذب است. به طور کلی توصیه می شود این گونه در مناطق وسیع و در مناطقی که ضروری است ترکیب و تنوع گونه ای منطقه حفظ شود، کاشته نشود.
    کلیدواژگان: جنگلکاری، شاخص تنوع گونه ای شانون، شاخص غنای گونه ای، کاج سیاه، کربن آلی، نیتروژن کل
  • محمدنقی عادل *، حسن پوربابایی، علی صالحی، سید جلیل علوی صفحات 499-420
    جنگل های کران رودی ساختار گیاهی متنوعی را براساس انواع مختلف اختلالات از طریق فرایندهای رودخانه ای و زمین شناختی ایجاد می کنند. این اختلالات رودخانه ای و زمین شناختی در طول جریان آب متفاوت اند و موجب ظهور انواع مختلف اجتماعات گیاهی در طول رودخانه ها می شوند. هدف از این تحقیق، شناسایی فلور، شکل های زیستی و پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی در طول حاشیه رودخانه صفارود بین دامنه ارتفاعی 350 تا 2400 متر از سطح دریا در جنگل های رامسر بود. نتایج حاصل از مطالعات ترکیب رستنی ها، وجود 260 گونه گیاهی متعلق به 226 جنس و 77 تیره را نشان می دهد. دولپه ای ها با 204 گونه غنی ترین گروه اند و پس از آن تک لپه ای ها با 41 و نهانزادان آوندی با 13 گونه و بازدانگان با 2 گونه حضور دارند. شکل زیستی غالب گیاهان منطقه، مربوط به همی کریپتوفیت ها (37/38 درصد)، ژئوفیت ها (55/23 درصد) و سپس فانروفیت ها (6/18 درصد) است. از نظر کورولوژی، بیشترین سهم مربوط به عناصر اروپا- سیبری (25/23 درصد) و پس از آن چندناحیه ای (7/21 درصد)، اروپا- سیبری/ ایرانی- تورانی (6/18 درصد) و اروپا- سیبری/ ایرانی- تورانی/ مدیترانه ای (11/15 درصد) است. جنگل های کران رودی به شدت در معرض تخریب به ویژه توسط عوامل انسانی قرار دارند، بنابراین برنامه ریزی دقیق به منظور حفاظت از آنها ضروری است.
    کلیدواژگان: جنگل های کران رودی، رودخانه صفارود رامسر، شکل زیستی، فلور، کورولوژی
|
  • Pages 377-385
    Sowing seeds is the most common method for forest rehabilitation، for this reason، the success in sowing is very important. Sorbus greaca and Acer monspessulanum growingin Zagros and Iran-Tourani zones are important because they tolerate very harsh conditions and make plant cover. One of the most important issues in seedling production is low percent of seed germination. Finding solution for seed germination without negative environmental effect with less charge has great importance. The effects of indole acetic acid (auxin) producing bacteria، nitrate potassium and giberllic acid treatments were determined on two forest species including Sorbus greaca and Acer monspessulanum. Forthis purpose، indole acetic acid (auxin) producing bacteria was isolated by dilution and screening method and identified by microbiological methods. Collected seeds were sterilized and treated by mentioned treatments and incubated at 4 C. There was a significant different between control and treated seeds in Acer but no difference was seen among treatments. Results indicated a significant different between KNO3 (5000ppm)، Citrobacter and Alcaligenese treatments and control and other treatments in Sorbus seeds germination. In conclusion، there is possibility and potential to use microbial treatments alone or with other environmental friendly method to increase the seed germination or decreasing seed dormancy period.
    Keywords: Acer monspessulanum, Auxin, Germination, Plant growth promoting rhizobacteria, Sorbus greaca
  • Pages 387-401
    The present study aimed to evaluate the capability of IRS-P6-LISS III imagery to map a forest canopy density by employing the traditional hard classification and the Artificial Neural Networks (ANNs) in Marivan city، Kurdistan province. Geometric correction procedure was performed with less than 1 pixel root mean square error (RMSE). Various vegetation indices and artificially bands generated by principal component analysis (PCA) were used in the classification procedure. A ground truth map was produced based on a randomized-systematic method with a grid size of 250×400 meters and 50×50 meters sample size strata. The suitable band combinations for classification were selected through the training area using the Transformed Divergence index. Supervised classification methods i. e.، parallelepiped، minimum distance to mean، maximum likelihood، and ANNs algorithms were applied to generate the canopy density map with 4 classes (very sparse، sparse، semi-dense and dense). The accuracy assessment of the generated canopy density maps was implemented using the ground truth map. Some classes were also merged because of the low spectral separation between these classes. Finally the classification was performed to produce the canopy density map with 3 classes (sparse، semi-dense and dense). The highest overall accuracy and the Kappa coefficient were achieved by maximum likelihood method with 78. 47 percent and 0. 66، respectively. Our results indicated the high capability of the IRS-P6 LISS III imagery compared to other satellite images، for example، Landsat and Aster data، which already tested in the previous work to map the canopy density in Zagros forests.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Canopy density map, Classification, Liss III sensor, Vegetation indices
  • Pages 403-417
    The present study investigates how the concession for the exploitation of north forests of Iran was submitted to Russian company “Koosis Teofeelucktous” as well as its consequences and effects on the under- utilization forests. For the first time in this research the exploitation and degradation of the forests by the foreign companies are studied from the historical point of view. So this study can be considered as a step toward the development of the interdisciplinary in historical and environmental issues. The main goal of this research was to identify the influential factors in submitting this concession and its economic and environmental consequences due to the inefficient and corrupting government of Iran as well as colonial policies of the foreign companies relying on the growing western capitalism. In this study، the historical research method is applied based on the acquisition of the required data through historical original documents and descriptive analysis. The results showed that the lack of knowledge and utter neglect of Iran''s official authorities regarding the forest resources as well as the colonial dominance of the authoritative governments and the corruption of Iran''s officials are the main causes behind these agreements and concessions. However، breaking the substances of the agreements was made easier thanks to Iran’s government negligence. Hence، the way of forests exploitation leads to the serious damages and degradations.
    Keywords: Concessions, Exploitation of the forest resources, Iran's government, Koosis Teofeelucktous Company, The Caspian forests
  • Pages 435-444
    Plants as bio-materials in addition to having self-renewal capability، cause no adverse effects on the environment. Vegetation in steep areas have an important effect in the process of soil erosion and its control in comparison with bare soil and therefore plays an important role in improving the stability of the slope. The effects of vegetation in slope stability and hydrological processes depend on tensile strength of roots and determining root tensile strength will provide the information required to analyze the role of roots in the soil improvement. The purpose of this study was to investigate the root tensile strength of Persian oak and comparing its values ​​in leaf on and leaf off seasons. To do this، a relatively uniform hill was selected، root samples were randomly collected from 5 oak trees and tensile strength was measured using a standard Instron. 224 successful tensile tests were conducted with root diameter range of 1. 0- 5. 5 mm، tensile force range of 1. 3-411. 3 N and tensile strength range of 0. 93-1217. 39 MPa. The relationship between root diameter and tensile force and strength were positive and negative power law، respectively. The results of Wald test showed that the difference in tensile strength due to season is significant and the mean strength was higher in winter than summer. The covariate (root diameter) was also statistically significant. This phenomenon may be a mechanism of root system adaptation due to the increased soil moisture content and reduction hydrologic effect of vegetation.
    Keywords: Instron, Season effect, Slope stability, Tensile force, tensile strength
  • Pages 445-456
    The main objective of this study was to evaluate the relationship between environmental factors and arbuscular mycorrhiza fungi (AMF). For this purpose، soil samples were randomly collected in the rhizosphere of almond trees (from 0-30 cm) in the Meleh-Ruteh region، Darehshahr city. There were 7 species of AMF including; Glomus fasciculatum، G. intraradices، G. mosseae، G. claroideum، G. drummondi، G. caledonium and Gigaspora giganteain this region. Two-way indicator species analysis (TWINSPAN) distinguished two different groups that G. fasciculatum and G. caledonium were the indicator species of the first and G. mosseae، G. drummondi and Gi. gigantea were the indicator species of the second group. Also، DCA analysis showed that the first group had positive correlation with clay and bulk density، while the second group had positive correlation with sand، organic matter، total nitrogen، magnesium and litter depth. The results also showed that colonization and abundance of spores had positive correlation with total N، organic carbon، potassium، litter depth and tree height and negative with silt، phosphorus and bulk density.
    Keywords: Amygdalus scoparia, Arbuscular mycorrhizal fungi, Environmental factors, Zagros
  • Pages 457-470
    Canopy gaps have an important role in constitution of the forest stand composition and natural regeneration establishment in the forest ecosystems. In the single selection method، forest manager try to improve the forest regeneration by the creation of gaps in the crown canopy layer. This study was carried out in the Kheyrud forest to investigate the characteristics of established seedlings within natural and artificial gaps. The study was done in sixty canopy gaps. Gap properties including gap size and shape were precisely measured. The main objective of research was to discover the relationship between abundances and height of seedling with gap properties. Results showed that in the natural canopy gaps، total abundance of seedlings correlated with gap size، moreover beech seedlings density correlated negatively with size of gaps. Meanwhile there is no relationship among density and height of maple، hornbeam and minor species seedlings. Canopy gap shape in natural and artificial gaps correlates significantly with total density of seedlings. Also oriental beech constitutes more than 90 percent of definitive gap fillers. The comparison of total number of seedlings and sapling in different size classes in the natural and artificial canopy gaps revealed significant relationship between size of gap and seedling density. According to our findings، we strongly recommend that forest manager to consider the size and shape of canopy gaps in single tree selection method.
    Keywords: Canopy gaps, Canopy gap filler, Canopy gap maker, Seedling establishment
  • Pages 471-482
    In this study، Pinus nigra forest plantation with an area about 10 hectares، located in Urmia airport was investigated. Sixteen 300 m2 circular sample plots were set up with systematic random method in 50×50 m grids network. One 100 m2 subplots، within the same plot، were established to record plant species and its cover. Soil samples in two depths (0-10 and 10-30cm) were taken in every other samples and soil factors including pH، soil organic carbon، total nitrogen، absorbable phosphorous were measured. Also a rangeland adjacent to plantation area was selected and three plots with 50 m distance spacing were laid out along a transect. Herbaceous species and soil factors were assessed in each plot similar to plantation area. The mean of diameter and height annual increment was calculated via dividing the diameter and height means by stand age till study time (40 years). Species richness and diversity indices were calculated in each plot. T-student test was used to test for significant differences between the means of indices and soil factors of two areas. Non-metric multidimensional scaling was applied to assess the rate of changes on the vegetation and soil chemical properties due to the plantation. Results showed that the mean diameter and height increment were 0. 46 cm and 0. 29 m، respectively. Species richness and Shannon diversity indices considerably decreased in the plantation area. The average of soil organic carbon، total nitrogen in the control area were more than those of the plantation area. Light، soil organic carbon، total nitrogen and absorbable phosphorous were the most important factors influencing the distribution of plant species. Generally، it is suggested that this species would not be planted in the wide regions and in the region in which it’s necessary to conserve plant composition and diversity.
    Keywords: Organic carbon, Pinus nigra, Plantation, Shannon species diversity index, Species richness index, Total nitrogen
  • Pages 499-420
    Riparian forests maintain diverse vegetation structure through the influence of various types، intensities، and frequencies of disturbance promoted by fluvial and geomorphic processes. These fluvial and geomorphic disturbances vary longitudinally from headwater streams to low-gradient alluvial rivers and result in different types of plant communities according to longitudinal location. The aim of this study was to investigate on the floristic composition، life forms and chorology of all plants along Safa-Rud riverside between 350-2400 m a. s. l in Ramsar forest. The final results of the studies on floras showed that 260 plant species belonged to 226 genera and 77 families. The Dicots with 204 taxa were the richest group of flora followed by monocots with 41 taxa، Pteridophytes with 13 taxa and Gymnospermae with 2 taxa. Dominant life forms include Hemicryptophyte (38. 37 percent)، Geophytes (23. 55 percent)، followed by phanerophytes (18. 6 percent). From the chorological point of view، the largest proportion of the flora belongs to the Euro-Siberian elements (23. 25 percent) followed by Pluriregional elements (21. 7 percent)، Euro-Sibirian/ Irano-Turanian (18. 6 percent) and Euro-Sibirian/ Irano-Turanian/ Mediterranean (15. 11 percent). Riparian Forest are severely degraded especially by human factors، thus a careful planning is needed to protect them.
    Keywords: Chorology, Floristic Composition, Life Form, Riparian forest, Safaroud River of Ramsar